Superilainen lähihoitaja oli työskennellyt työnantajan palveluksessa noin kolmen ja puolen vuoden ajan yhteensä yli 20 määräaikaisella sopimuksella. Hoitaja oli toiminut koko työsuhteensa ajan samassa kotihoidon yksikössä, hänen työtehtävänsä olivat olleet yksikön tavanomaista ydintoimintaa ja pysyvien työtehtävien toteuttamista.
Hoitajan työsuhde päättyi elokuussa 2016. Asian riitauttamisen jälkeen työnantaja tarjosi helmikuussa 2017 hoitajalle mahdollisuutta solmia työsopimus takautuvasti syyskuusta 2016 alkaen. Palkkaa työnantaja olisi maksanut vasta työnteon aloittamisesta eli helmikuusta 2017 alkaen.
Ratkaisu olisi johtanut siihen, että hoitajalta olisi peritty väliin jääneeltä työttömyysajalta työttömyyskorvaukset takaisin, eikä työnantaja olisi maksanut väliin jäävältä viideltä kuukaudelta palkkaa tai korvannut takaisinperittävää työttömyyskorvausta.
Työnantaja ei myöskään suostunut hoitajan vastatarjoukseen korvata työttömyyskorvauksen takaisinperittävää summaa vastaava määrä, joten SuPer nosti asiasta kanteen.
Käräjäoikeus katsoi, että hoitajan työsopimusta on pidettävä toistaiseksi voimassa olevana. Lain mukaan työsopimus on aina voimassa toistaiseksi, jos sopimus on tehty määräaikaiseksi työnantajan aloitteesta eikä määräaikaisuudelle ole perusteltua syytä.
Työnantajan maksettavaksi jäi lähihoitajan irtisanomisajan palkka ja korvaus työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä. Summa on yhteensä lähes 15 000 euroa.
Työnantaja haki jatkokäsittelylupaa hovioikeudesta. Lupaa ei myönnetty, eikä työnantaja hakenut muutosta korkeimmalta oikeudelta, joten käräjäoikeuden päätös jäi lainvoimaiseksi.
Teksti on julkaistu SuPer-lehdessä 11/2019.
Lisää SuPer-voittoja löydät SuPerin verkkosivuilta.
Lue myös: Lähihoitajalle yli 28 000 euroa työsuhteen perusteettomasta päättämisestä
Lähihoitajalle lähes 30 000 euroa työsuhteen perusteettomasta päättämisestä
SuPerin jäsenille yli miljoona euroa korvauksia vuonna 2018
Näitä SuPerin edunvalvonnasta kysytään eniten