Pitääkö sosiaali- ja terveysalan työntekijän ilmoittaa työnantajalle, jos hän matkustaa lomallaan ulkomaille?
Työnantajan oikeus johtaa ja valvoa työtä ei ulotu työntekijän vapaa-aikaan. Työnantajalla ei siis ole oikeutta tietää työntekijän vapaa-ajan suunnitelmista etukäteen. Jos työntekijä on kuitenkin käynyt maassa, johon ulkoministeriö ei tällä hetkellä suosittele matkustamista, tulee työntekijän toimia THL:n ohjeiden mukaisesti.
Jos Suomeen saapuu maasta, johon kohdistuu sisä- tai ulkorajavalvonta, on suositeltua noudattaa omaehtoista karanteenia. Tämä koskee kaikkia kansalaisia. Omaehtoinen karanteeni tarkoittaa, että henkilö voi liikkua työ- ja asuinpaikan välillä. Myös muu välttämätön liikkuminen sallitaan.
THL mainitsee erikseen tilanteet, joissa sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijä palaa maasta, johon ulkoministeriö ei suosittele matkustamista. Näissä tilanteissa työnantaja arvioi tartuntariskin ja tarvittaessa muuttaa hoitajan työtehtäviä 14 vuorokauden ajaksi maahan saapumisesta. Näin varmistetaan asiakas- ja potilasturvallisuus sekä huomioidaan myös riskiryhmiin kuuluvat työkaverit.
Voiko työnantaja määrätä palkattomaan karanteeniin, jos hoitaja on matkustanut maahan, johon ulkoministeriö ei suosittele matkustamista?
Sosiaali- ja terveysalan tehtävissä työskentelevän tulisi sopia työjärjestelyistä työnantajan kanssa THL:n ohjeiden mukaisesti. Etätyö ei hoitotyössä välttämättä onnistu, mutta työpaikalla voi olla myös sellaisia työjärjestelyitä, joissa tartuntariskiä ei ole.
Palkanmaksun katkaisemisesta tässä tilanteessa ei ole säädetty laissa tai työehtosopimuksissa. Asiasta ei myöskään ole ennakkotapauksia. Työntekijälle jää siis riski palkattomasta karanteenista.
Voiko kesälomalla matkustaa ulkomaille?
Ulkoministeriön yleinen matkustussuositus on edelleen välttää tarpeetonta matkustamista. Poikkeuksena tästä ovat maat, joiden päivittyvä lista löytyy ulkoministeriön verkkosivuilta.
Matkustaminen on tällä hetkellä hyvin erilaista kuin ennen, ja kohdemaiden tilanne voi muuttua nopeasti. Lomaa voivat hankaloittaa erilaiset rajoittamistoimet, esimerkiksi liikkumisen rajoitukset, palveluiden sulkemiset ja lentojen äkilliset peruuntumiset. Monilla mailla on edelleen käytössä karanteenimääräyksiä. Myös uusia karanteenimääräyksiä voidaan antaa matalammalla kynnyksellä kuin Suomessa. Työntekijä on vastuussa siitä, että hän pääsee lomansa jälkeen takaisin töihin.