Perushoitoa ei voi unohtaa – Korvaako hanke perus- ja lähihoitajien toiminimikemuutokset erikoissairaanhoidossa?

Steppi-hanke hyvän perushoidon puolesta etenee. Mutta riittääkö tämä, kun samalla lähi- ja perushoitajien tehtäviä siirretään sairaanhoitajille?

lähihoitaja erikoissairaanhoito

Perushoito ontuu, mikäli lähihoitajien ja perushoitajien määrää vähennetään erikoissairaanhoidossa. Steppi-hankkeessa pyritään parantamaan perushoidon laatua. Kuva Ingimage.

Teksti Jukka Järvelä

Varsinais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla käynnissä oleva viisivuotinen Steppi-hanke on puolessa välissä. Hankkeen tarkoituksena on kartoittaa ja parantaa perushoidon laatua.

Seinäjoella hankkeen työryhmissä mukana olevat superilaiset Merja Puuskamäki ja Sari Eerola pitävät hanketta tärkeänä, koska perushoidon merkitystä ei voi väheksyä missään, ei erikoissairaanhoidonkaan puolella.

Lähihoitajien toimia ei pidä muuttaa sairaanhoitajien toimiksi

– Tämä on todella hieno hanke, kun nostetaan perushoito arvoon arvaamattomaan. Siitähän ihmisen paraneminen lähtee, kokonaisvaltaisesta hoidosta, Puuskamäki sanoo.

– Meitä harmittaa vain se, että koko ajan tehdään lähi- ja perushoitajien kannalta ikäviä toiminimikemuutoksia ja hankkeen vetäminenkin on sairaanhoitajapainotteista.

– Mielestäni hanketta viedään eteenpäin niin, ettei ehkä haluta ymmärtää, kuka on perushoidon ammattilainen. Kun lähi- ja perushoitajia vähennetään, perushoito ontuu. Tämä on kylmä fakta.

Mainos

Puuskamäki on tyytyväinen hankkeen myötä maakunnassa toteutettuihin projekteihin esimerkiksi suun terveydenhuollossa, ravitsemuksessa ja haavahoidossa. Tällaiset hankkeet vähentävät infektioita vanhustenhoidossa.

– Tämä on meidän perustehtäväämme, johon olemme saaneet asianmukaisen koulutuksen.

Puuskamäki pyrkii koko ajan vaikuttamaan siihen, että lähihoitajien ja perushoitajien toimia ei muutettaisi sairaanhoitajien toimiksi.

– Laitoin juuri vastineen Seinäjoen keskussairaalan korvapolin tilanteesta. Kun perushoitaja lähti eläkkeelle, tilalle otetaankin sairaanhoitaja. Toki se on polityöskentelyä, mutta myös vuodeosastolta vähennetään perus- ja lähihoitajia eläköitymisten myötä.

Perus- ja lähihoitajat pitävät huolen perushoidosta

Sari Eerola muistuttaa, että lähihoitajat ja perushoitajat ovat juuri se oikea ammattiryhmä organisaatioille, jotka pitävät perushoidon kunnossa.

– Hyvästä hygieniasta ja perushoidosta huolehtiminen ovat a ja o muun muassa infektioiden ehkäisyssä ja tuleehan siinä raikas hyvä olo kaupan päälle.

Eerola ihmettelee, miksi hankkeen aikana lähihoitajien ja perushoitajien nimikemuutoksia edelleenkin tehdään, kun niistä on jo muuallakin luovuttu.

– Kun menin Seinäjoen keskussairaalan töihin vuonna 1996, talossa oli monta sataa perushoitajaa. Nyt meitä on enää 150. Silloin aikanaan sairaanhoitajan työparina perushoito sujui todella hyvin ja kokonaisvaltaisesti.

Vaikka hoitajamäärä pysyisi samana, moni asia muuttuu, kun perus- ja lähihoitajien määrä vähenee.

– Kiireisinäkään päivinä ei saa unohtaa hyvää ja laadukasta perushoitoa, Eerola muistuttaa.

Tästä Steppi-hankkeessa on kyse:

  • Kehittämis- ja tutkimushanke Steppi on luotu parantamaan perushoidon laatua sekä sen kirjaamista.
  • Hanke on käynnistynyt Turun yliopistollisessa keskussairaalassa vuonna 2016.
  • Mukana Steppi-hankkeessa ovat muun muassa Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirit ja myös Etelä-Pohjanmaa alueena vuodesta 2017.
  • Idea sai alkunsa henkilökunnalta, käytännöstä tehdyistä hoidon laatuun ja kirjaamisiin liittyvistä huomioista sekä potilaspalautteista.
  • Etelä-Pohjanmaan Steppi-hankkeen tekee erityislaatuiseksi se, että hankkeessa ja kehittämistyössä ovat mukana erikoissairaanhoidon lisäksi perusterveydenhuollon toimijat sekä sosiaalihuollon toimijoita.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Jumppa ei auta, jos vika on työssä – sote-alalla yritetään korjata työntekijöitä vaikka pitäisi keventää työn henkistä kuormaa

Vapautta ja lomamatkoja vai yksinäisyyttä ja rahahuolia? Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos, johon kannattaa valmistautua ajoissa

Vi säger bara tukisukka – Ruotsia työssään käyttävät lähihoitajat kertovat minkä sanan he opettaisivat ensimmäisenä muille hoitajille