Suora kysymys: Täytyykö minun toimia hoitajana myös yhteisöllisen asumisen puolella, jos työskentelen ympärivuorokautisessa hoivayksikössä?

Yhteisöllistä asumista ja ympärivuorokautista palveluasumista voi olla saman katon alla. Siitä seuraa usein haasteita henkilöstölle.

Kuva: Mostphotos

Teksti Niina Melanen

Työskentelen ympärivuorokautisessa hoivayksikössä, mutta työnantaja odottaa minun käyvän hoitamassa asukkaita myös yhteisöllisen asumisen puolella. Tuleeko minun toimia hoitajana molemmissa yksiköissä?

Ympärivuorokautisen palveluasumisen työntekijän tehtäviin voi kuulua myös yhteisöllisen asumisen tehtäviä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että työntekijä vastaa yhteisölliseltä puolelta tuleviin kutsurannekehälytyksiin.

Työ voi olla myös organisoitu niin, että yksiköillä on yhteinen henkilökunta. Tällöin henkilökunta vastaa molempien yksiköiden asukkaiden tarpeisiin palvelusuunnitelmien mukaisesti.

Jos ympärivuorokautisen palveluasumisen henkilökunta hoitaa myös yhteisöllisen asumisen asukkaita, on henkilöstön mitoitus oltava suurempi kuin laissa määrätty vähimmäismitoitus 0,6 hoitotyöntekijää yhtä asukasta kohden. Yhteisöllisessä asumisessa taas asukkaan tulee saada palvelua se tuntimäärä, joka hänelle palvelupäätöksen mukaan kuuluu.

Henkilöstön määrän ja ammattitaidon tulee olla molemmissa yksiköissä sellainen, että palvelut turvaavat asukkaille laadukkaan hoidon.

Jos henkilöstön määrä ei ole riittävä, asia on otettava puheeksi esihenkilön kanssa. Myös työsuojeluvaltuutettu käsittelee työn liialliseen kuormittavuuteen liittyviä asioita. Työntekijöiden kannattaa miettiä valmiiksi, miten henkilöstövajaus on vaikuttanut hoidon laatuun ja lisännyt työmäärää ja kuormitusta.

Mainos

Miksi yhteisöllistä asumista tarvitaan?

Yhteisöllinen asuminen sijoittuu palvelumuotona kotihoidon ja ympärivuorokautisen palveluasumisen väliin. Sitä verrataan usein aikaisempaan palvelutaloasumiseen. Yhteisöllistä asumista järjestetään henkilölle, jonka toimintakyky on alentunut. Hoidon ja huolenpidon tarve on lisääntynyt korkean iän, sairauden, vamman tai muun vastaavaan syyn vuoksi.

THL on arvioinut RAI-aineiston pohjalta, että kotihoidossa ja ympärivuorokautisessa palveluasumisessa osa iäkkäistä asiakkaista on toimintakyvyltään ja terveydentilaltaan sellaisia, että he hyötyvät yhteisöllisestä asumisesta.

Kysymyksiin vastasi SuPerin asiantuntija Sari Ilonummi

Ikäihmisten monimuotoasuminen vaatii selkeyttämistä

Yhteisöllisen asumisen tarkoitus on tarjota ikäihmiselle mahdollisuus itsenäiseen elämiseen ja samalla turvata tarvittavat palvelut sekä tarjota sosiaalista kanssakäymistä. Ympärivuorokautinen palveluasuminen taas tarjoaa tukea ja hoitoa ympäri vuorokauden.

Ikäihmisten yksinäisyyttä vähentävä yhteisöllisyys saa SuPerin asiantuntija Sari Ilonummelta peukutusta.

Hoivan järjestäminen vaatii kuitenkin selkeitä pelisääntöjä, kun monimuotoasuminen yleistyy ja eri asumismuodot toteutetaan samassa yksikössä.

Vaarana on, että yhteisöllisen asumisen puolelle päätyy asukkaita, jotka eivät ymmärrä, ettei heille kuulu sama palvelu kuin ympärivuorokautisille asukkaille. Tämä kuormittaa henkilöstöä myös eettisesti, kun he joutuvat kieltäytymään auttamasta.

Mainos

– Usein käy kuitenkin niin, että ympärivuorokautisen palveluasunnon henkilöstö auttaa, vaikka ei kuuluisi, koska näkevät sen oikeaksi teoksi. Tämä sitten kuormittaa, kun aikaa siihen ei ole oikeasti varattu, Ilonummi kuvaa tilannetta.

Jos yhteisöllisen asukkaan kunto heikkenee ja hänen on saatava ympärivuorokautista apua, se pitäisi mahdollisuuksien mukaan toteuttaa niin, että asuntoa ei tarvitse vaihtaa.

– Kunto saattaa muuttua nopeasti, joten aikaa RAI-arvioiden tekemiseen täytyy löytyä. RAI-arvioinnin tuloksilla voidaan perustella tarvittavaa henkilöstön määrää.

Ilonummi toivoo monimuotoasumiseen selkeyttä. Eri sairauden vaiheissa olevien asukkaiden yhteisasuminen saattaa olla haastavaa.  Ensiarvoisen tärkeää on kuunnella työntekijöiden viestiä hoidon laadusta ja asiakas- sekä työturvallisuudesta.

Yhteisöllisessä asumisessa huomioitavaa

  • Asukas selviää itsenäisesti ilman ympärivuorokautista hoitoa.
  • Palvelusuunnitelmat ovat ajan tasalla.
  • Henkilöstön määrä on mitoitettu palvelusuunnitelmien mukaisesti.
  • RAI-arviointi tulee tehdä puolen vuoden välein ja aina asukkaan voinnin muuttuessa.

Lue myös:

Suora kysymys: Saako arkipyhistä korvauksen aikana vai rahana?

Suora kysymys: Voiko määräaikaisen työsuhteen lopettaa, jos saa uuden vakituisen työpaikan?

Suora kysymys: Saako raskaana ollessa käydä työajalla neuvolassa, entä onko vauvaa odottavan pakko tehdä yövuoroja?

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Jumppa ei auta, jos vika on työssä – sote-alalla yritetään korjata työntekijöitä vaikka pitäisi keventää työn henkistä kuormaa

Vapautta ja lomamatkoja vai yksinäisyyttä ja rahahuolia? Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos, johon kannattaa valmistautua ajoissa

Vi säger bara tukisukka – Ruotsia työssään käyttävät lähihoitajat kertovat minkä sanan he opettaisivat ensimmäisenä muille hoitajille