Opioidilaastarit ja saunominen – lääkehoidon vaarat, joita et ehkä tullut ajatelleeksi

Lähihoitajat ovat avainasemassa turvallisen lääkehoidon toteuttamisessa, mutta tunnistatko suuren riskin lääkkeet ja niiden vaarat? Verenohennuslääkkeet, opioidit ja insuliinit vaativat erityistä tarkkuutta, ja pienikin virhe voi johtaa vakaviin seurauksiin.

pillereitä ojentava käsi

Lähihoitajat ovat lääkitysturvallisuuden varmistamisessa avainasemassa, sillä he ovat kirjaimellisesti lähellä potilasta ja seuraavat heidän vointiaan. Kuva: Mostphotos

Teksti Niina Melanen

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean projektipäällikkö Elsi Similä korostaa, että jokaisella hoitoyksiköllä tulisi olla oma lääkehoitosuunnitelma.

– On tärkeää kuvata oman yksikön sujuva lääkehoitoprosessi sekä tunnistaa juuri oman yksikön toiminnan keskeiset riskit. Mitä lääkkeitä käytetään eniten sekä millaisia riskejä niihin tai itse lääkehoidon toteuttamiseen liittyy. Lisäksi lääkehoitosuunnitelmassa kuvataan uusien työntekijöiden perehdytys yksikön lääkehoidon käytäntöihin.

Lähihoitajat ovat lääkitysturvallisuuden varmistamisessa avainasemassa, sillä he ovat potilaiden kanssa lähikontaktissa ja seuraavat heidän vointiaan. Lähihoitajalla on usein mahdollisuus huomata ensimmäisenä muutokset potilaan voinnissa.

– Hoitaja ei voi aina tietää, mistä voinnin heikkeneminen johtuu, mutta tärkeintä on tunnistaa esimerkiksi käytettävien lääkkeiden keskeiset haittavaikutukset ja vakavat seuraukset sekä reagoida niihin, Similä sanoo.

Lääkehoidon toteutus ikääntyneillä vaatii erityistä valppautta. Ikääntyneen elimistö on hauraampi kuin nuorempien. Fysiologiset muutokset, kuten munuaisten toiminnan heikkeneminen, voivat hidastaa lääkkeiden poistumista elimistöstä. Iäkkäät ovat herkempiä haittavaikutuksille kuten huimaukselle, mikä voi johtaa kaatumisiin.

Joidenkin lääkkeiden, kuten verenohennuslääkkeiden, voimakkaiden kipulääkkeiden tai insuliinien käyttöön liittyy suurempia riskejä. Similä korostaa, että näiden kohdalla on tärkeää, että lähihoitajat tuntevat lääkkeen vaikutukset ja osaavat ottaa huomioon riskit lääkehoidon toteuttamisessa kuten lääkkeen annostelussa.

– Niitä ei tarvitse osata ulkoa, mutta tärkeää on tunnistaa keskeiset suuren riskin lääkkeet.

Mainos

Tunnista keskeiset suuren riskin lääkkeet

Kansalliseen riskilääkeluokitukseen kuuluvat lääkkeet eivät välttämättä aiheuta enempää vaaratilanteita kuin muutkaan lääkkeet, mutta väärin käytettyinä seuraukset voivat olla vakavia.

Potilas mustelmilla

Verenohennuslääkkeiden merkittävin riski on verenvuoto, jonka riski kasvaa, jos käytössä on saman aikaisesti muita lääkkeitä, jotka vaikuttavat veren hyytymiseen tai lisäävät verenvuotoriskiä. Verenvuotoriskiä kannattaa seurata ja kiinnittää huomiota esimerkiksi lisääntyneisiin mustelmiin.

Tosi tarkkana opioidien kanssa

Opioidit ovat vahvoja kipulääkkeitä. Niiden käyttö ja annostelu vaatii erityistä tarkkuutta, sillä virhe esimerkiksi annostelussa voi johtaa vakaviin haittoihin kuten hengityksen lamaantumiseen. Opioidilaastaria vaihdettaessa on aina varmistettava, että vanha laastari on poistettu. Laastari tulee kiinnittää iholle huolellisesti ohjeiden mukaan ja varmistaa, että se on oikeassa paikassa. Lääkeaine imeytyy laastarista verenkiertoon ja vaikuttaa elimistössä pitkään. Opioidilaastarin kanssa ei saa saunoa tai ottaa kuumia kylpyjä, sillä lämpö voi lisätä laastarista erittyvän lääkeaineen pitoisuutta veressä hengenvaarallisesti.

Tarkista insuliinin tyyppi ja vahvuus

Insuliinin käyttöön liittyy useita riskejä. Hypoglykemia (alhainen verensokeri) voi johtua liian suuresta insuliiniannoksesta, mikä voi ilmetä heikotuksena ja sekavuutena ja johtaa jopa tajuttomuuteen. Hyperglykemia (korkea verensokeri) voi johtua liian pienestä insuliiniannoksesta, mikä aiheuttaa väsymystä ja janon tunnetta. Insuliini on säilytettävä ohjeiden mukaan, sillä väärin säilytettynä se menettää tehonsa. Nopea- ja pitkävaikutteisten insuliinien tai eri vahvuisten valmisteiden sekaantuminen on merkittävä riski, minkä vuoksi insuliinin tyyppi ja vahvuus on tarkistettava ennen annostelua. Lisäksi verensokerin säännöllinen seuranta on tärkeää.

Särkylääke ei ole ihan vaaraton

Tulehduskipulääkkeet ovat yleisesti käytettyjä lääkkeitä. Samaa lääkeainetta esiintyy eri kauppanimillä tai eri lääkkeet voivat sisältää samaa vaikuttavaa ainetta, mikä voi johtaa liikakäyttöön. Vakavia seurauksia ovat ruoansulatuskanavan limakalvovauriot ja verenvuoto. Lisäksi tulehduskipulääkkeet voivat heikentää munuaisten toimintaa. Tulehduskipulääkkeet vaikuttavat veren hyytymiseen, minkä vuoksi niitä ei suositella säännölliseen käyttöön verenohennuslääkkeiden kanssa. Parasetamol voi suurena yliannoksena aiheuttaa maksavaurion. 

Lue lisää lääketurvallisuudesta

Sinua voisi kiinnostaa myös

Lääkkeiden ja alkoholin yhteiskäytössä piilee vaara

Lääkkeitä jää käyttämättä läjäpäin

Iäkkään kipulääkitys on tasapainoilua hyötyjen ja haittojen välillä

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Suomalaiskeksintö pureutuu sote-alan henkilöstöpulaan – Hoitajan apukädet lisäävät työtehoa jopa puolella